perjantai 11. lokakuuta 2013

13 # Runsas syyskimppu


Useasti alan ihmisille on itsestäänselvyys miten aikaiseksi saa kukkakimpun. Spiraali on aivan tuttu käsite ja se tulee kuin itsestään.
Ihmisille jotka eivät ole opiskelleet tai muuten perehtyneet asiaan, kukkakimpun teko voi olla yllättävänkin hankala tehdä.
Monesti kuulee kysyttävän " miten kukkakimppu tehdään?"
Monille on suuri mysteeri miten kukkakauppiaat saavat aikaiseksi matalan pyöreän kimpun, kun itsetehdyt kukkakimput ojien varrella kasvavista luonnonkasveista muistuttavat lähinnä arvotonta rehukasaa.
Useimmiten kauniin kukkakimpun saa aikaiseksi vain harjoittelemalla, koska aina selkeätkään ohjeet eivät takaa täydellistä kimppua.

Tälläkertaa luvassa siis erittäin yksinkertainen ohjeistus millä saa aikaiseksi helposti matalan ja pyöreän kimpun. Mikään mestariteos ei tälläkertaa tullut, mutta ainakin kuvat ovat vaihe vaiheelta.


Näin teet matalan ja pyöreän kukkakimpun:

1. MASETTI
Useimmiten matalan kimpun saa helpoiten aikaiseksi tekemällä pohjalle vihreistä lehdistä runsaan mansetin joka pitää kimppua paremmin kasassa ja tukevana tekoprosessin ajan.

Itse tähän kimppuun pääasiassa käytin vihreänä nahkalehtiä.




Nahkalehteä saa hyödynnettyä kahdessa osassa parhaiten. Leikkaa alimpien lehtien yläpuolelta kuvan mukaisesti (2.). Vasemmanpuolisesta palasta (1.) kannattaa poistaa hieman alimpia lehtiä jotta käytettävää vartta on enemmän. Kuvassa lehtiä on jo poistettu.

Mansetti on helppo aloittaa niputtamalla muutamia (2.) nahkalehtiä, ja alkaa rakentamaan siitä pyöreää lisäilemällä lehtiä suoraan sivuille päin. 



Mitä enemmän käytät lehtiä, sitä suurempi, runsaampi ja napakampi kimpusta tulee. Mikäli haluat kimpulle lisää kokoa, käytä alla mahdollisimman pitkiä ja suuria nahkalehtiä. Mansetti kannattaa jo tässä vaiheessa työstää mahdollisimman pyöreäksi. 

Yleensä kimpuissa kannattaa käyttää vihreänä selkeää sekä höttösempää vihreää. Nahkalehti on itsessään melko sekavan näköistä, joten lisäsin kimppuun pari aralianlehteä selkeyttämään. Aralian lehtiä voi käyttää nahkalehtien välissä tai kaikkein alimpana tukemassa kokonaisuutta. Itse laitoin aralianlehtiä nahkalehtien väliin jotta ne pysyisivät tanakasti paikoillaan eivätkä pyörisi kimppua tehdessä. 



Näin syntyi pyöreä mansetti josta kimpun teko on hyvä aloittaa.


 2. KUKAT
Kimppuun kannattaa ehdottomasti valita kukkia jotka sopivat yhteen värinsä puolesta. Joko samansävyisiä tai sitten vastakohtia. Monesti kimpuissa käytetään myös kahdenlaisia kukkia, pyöreitä ja kulmikkaita - sekä selkeitä ja epäselkeitä.


Omassa kimpussani käytin kukkina punaiseksi värjättyä maksaruohoa, punaista krysanteemia ja punaisia kuismanmarjoja. Nämä kukat ovat kaikki ulkonäöltään hieman sekavia ja pieniä, joten valitsin kimppuun vielä kolme keltaista ruusua sekä ison flamingonkukan tasapainottamaan menoa.


3. KUKKIEN ASETTELU 
Kukkia kannattaa asetella kimppuun joko ryhmitellen tai lisäämällä kaikkea kaikkialle. Ryhmittely voi olla usein melko hankalaa eikä lopputulos aina ole kovin luonnollisen näköinen. Siksi helpointa on käyttää tyyliä jossa jokaista materiaalia lisää ainakin kolmeen eri kohtaan kimpussa. Värin ja muodon tulee kulkea läpi työn.

Kaikkien kimppuun laitettujen vihreiden ja kukkien varsien on kierrettävä samaan suuntaan, joko myötä tai vastapäivään. Tätä kutsutaan spiraaliksi. Useimmiten tämänkin taidon oppii vain harjoittelemalla. Mikäli varret eivät kulje samaan suuntaan, kimpusta tulee helposti epätasapainoinen eikä esimerkiksi kimppua sitoessa sidoksesta tule tiukkaa.


Vinkki! Mikäli sinulla on mahdollisuus, vilkaise kimppuasi peilin kautta tai räpsäise siitä kuva. Peili ja kuva usein paljastaa parhaiten kulkeeko kukat oikein läpi työn ja onko kimppu pyöreä. Työn voi tehdä alusta loppuun myös peilin kanssa.


Valmis kimppu!


4. KIMPUN SITOMINEN
Kimpun sitominen voi usein olla hieman haastava tehtävä. Mikäli kimppu on spiraalissa, homma kuitenkin helpottuu huomattavasti ja kimppu pysyy kasassa vaikka otteesi siitä välillä hellittää.

Sido kimppu narulla juuri siitä kohdasta missä varret kohtaavat ja asettuvat spiraaliin. Sido tiukasti kuitenkin varoen, ettei ohuet tai pehmeät varret katkea.

5.VARSIEN LEIKKAAMINEN


Lopuksi kaikki varret leikataan samanpituisiksi ja niin että niihin tulee vino imupinta. Tämä onnistuu vain oikealla tekniikalla ja terävällä veitsellä. Imupintojenkin tekoa yleensä pitää harjoitella ennenkuin ne onnistuu. 





3 kommenttia:

  1. Kiitos vaihe-vaiheelta ohjeesta. Nämä on ihania!

    VastaaPoista
  2. Moi! Hienot ohjeet! Haluaisin laittaa sulle sähköpostia, mutta en löytänyt mistään spostiosoitetta =) Itselläni on myös blogi minnen postasin kaikki opintojen aikana tehdyt sidontatyöt ja nyt olen rakentamassa kukkasidonnan verkkosivuja ja siitä haluaisin laittaa sulle postia tulemaan =)
    kukkailua.blogspot.fi

    VastaaPoista
  3. ¨Mansetin teko oli mulle uutta... aloitan itse aina suoraan vaan tekemään spiraalia kukista...

    VastaaPoista